Ateliere de confecționare a mărțișoarelor, desfășurate de către diasporă

A sosit primăvara – anotimpul bucuriei și al renașterii naturii. Mărțișorul este simbolul care marchează începutul acestui frumos anotimp, reușind să transmită, de-a lungul anilor, mesaje de speranță și optimism. În mod tradițional, firul alb şi roşu împletit cu măiestrie, îl prindem în piept sau îl legăm la mână, la răsăritul soarelui în semn de noroc.

În această perioadă, conaționalii noștri din diasporă păstrează vechiul obicei și se reunesc pentru a organiza ateliere de confecționare a mărțișoarelor cu scopul de a promova acest mic simbol al primăverii, care a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO.

Astfel, membrii grupului „Vatra” din Italia, fondator Iurie Răileanu s-au adunat de la mic la mare pentru marca începutul primăverii, a transmite tinerei generații meșteșugul confecționării mărțișoarelor și a vorbi despre tradiția oferii  acestuia.

Un alt atelier de confecționare a mărțișoarelor a fost organizat în Grecia, de către Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis”, președinte Svetlana Lisagor-Vergis. Participanții au organizat un concurs în rezultatul căruia au fost apreciate cele mai deosebite mărțișoare și, în același timp, au pregătit o gazetă de perete întitulată „Primăvara - anotimpul mărțișoarelor”.

Membrii Centrului cultural moldovenesc din or. Nurnberg, Germania, președinte Galina Condrea au organizat, de asemenea, o seară dedicată mărțișorului. În cadrul evenimentului au confecționat mărțișoare și prezentat un program artistic care a inclus recitaluri de poezie, legende și cântece tematice.

Echipa Biroului relații cu diaspora transmite urări de bine tuturor conaționalilor noștri stabiliți peste hotare, dorindu-le să aibă parte de o primăvară caldă în suflete.