Alăturați-vă canalului eMoldovaTa pe Telegram
Albina Bătrînu – moldoveanca bijutier din Grecia care cucerește America
Educație
16.09.2021
Albina Bătrînu – moldoveanca bijutier din Grecia care cucerește America

Concetățeanca noastră Albina Bătrânu este femeia bijutier de la Atena, cunoscută în mai multe țări ale lumii. Albina s-a născut și a copilărit la Costești în raionul Rîșcani. Când era mică aduna pietricelele din drum, pe care le vedea foarte frumoase, încă de pe atunci probabil destinul i-a hărăzit drumul spre succes. Deși nu avea o pasiune anume, Albina Bătrânu a fost mereu în căutarea unei activități de creație, îi plăcea să deseneze și vizita expozițiile, muzeele, fiind atrasă de tot ce e frumos și valoros. A absolvit facultatea de informatică, activând o perioadă în calitate de designer, iar acum 7 ani, a decis să facă o schimbare în viață și a emigrat în Grecia.

 Deși a avut parte de susținerea tatălui său, care muncea de mai mult timp în țara elenă, Albina a trebuit să înfrunte mai multe dificultăți ce țin de integrare. Munca într-un magazin specializat în fabricarea și comercializarea bijuteriilor a fost o pistă de lansare pentru eroina noastră, în domeniul designului si confecționării bijuteriilor, iar astăzi Albina Bătrînu este proprietara propriei afaceri cu bijuterii din metale prețioase si pietre semiprețioase.

Sprijin și sursă de inspirație pentru concetățeanca noastră este fiica Esmeralda, care confecționează și ea bijuterii, doar ca pentru copii și are deja câteva colecții personale.

De mai bine de un an Albina Bătrînu a deschis propriul magazin de bijuterii la Atena, dar pandemia a tăiat din calea succesului pentru Albina. Și așa precum zicea Nietzsche: ”Ceea ce nu ne distruge, ne face mai puternici”, în cazul eroinei noastre a funcționat perfect deoarece, aceasta a reușit să își creeze propriul site și să vândă bijuteriile în întreaga lume.

Actualmente, ”Smaragdas Art”, brandul de bijuterii al Albinei Bătrînu, se dezvoltă activ datorită mai multor colaborări internaționale. Acestea sunt prezente într-un Showroom în New York și au ilustrat frumos paginile mai multor reviste așa precum ”L'officicel”, ”Grazia”, ”Bello”. De asemenea, colecția de bijuterii a Albinei a fost prezentată la New York Fashion Week 2021

O noutate în activitatea Albinei Bătrînu este și faptul că a decis să își împartă cunoștintele cu alții și să desfășoare lecții de confecționare a bijuteriilor pentru copii si maturi. De asemenea, Albina a reușit să inițieze o colaborare cu modelul Lorena Eni , originară din Moldova, stabilită la New York, care a acceptat să promoveze bijuteriile din colecția ”Smaragdas Art”. În luna iulie curent, Albina Bătrînu a participat la expoziția ”Metaphir Athens”, unde a prezentat colecția de vară ”Inspired by nature”. Iar în perioada în care Grecia s-a confruntat cu incendiile devastatoare, Albina a făcut donații din vânzările de bijuterii, ajutând persoanele suferinde cu produse și alimente. 

Chiar dacă Albina Bătrînu apreciază mult manichiura îngrijită, atunci când își prezintă lucrările, nu o poate face cu inima deschisă și asta pentru că mâinile sale sunt mereu afectate de utilajele pe care le folosește la prelucrarea metalului, iar arta, după cum bine știm, cere sacrificii.