Alăturați-vă canalului eMoldovaTa pe Telegram

Noutăți

Programul DOR revine într-o nouă ediție
Noutăți
22.03.2023
Programul DOR revine într-o nouă ediție

Biroul relații cu diaspora a dat start înscrierii la Programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri, ediția a XI-a. După o perioadă în care pandemia provocată de COVID-19 și conflictul militar din țara vecină ne-au ținut la distanță, astăzi venim cu vești bune și anunțăm că Programul DOR se va desfășura cu prezență fizică, în perioada 08-17 august 2023. 

La ediția curentă vor participa 100 de copii și tineri: 80 din diasporă și 20 din Republica Moldova, din localitățile beneficiare ale Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”.

Doritorii de a participa la DOR, urmează să întrunească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, să posede abilități de comunicare în limba română, să aibă spiritul artistismului și creativității.

Pentru a completa formularul de participare la Program, încurajăm copiii și tinerii din diasporă să acceseze linkul:

https://docs.google.com/forms/d/1SLygnWEm4SjErQpKr6luxdX6Z1FvwKeOAnM8GDT_Otc/viewform?edit_requested=true

Cei din Republica Moldova vor accesa formularul următor:

https://docs.google.com/forms/d/1ZPm2z2pLS1pkGpb3sP3WLlDayGX17sw_CDRdljvG4PI/viewform?edit_requested=true

Termenul limită pentru înscrierea la DOR - 21 aprilie 2023.

Formularele vor fi evaluate prin prisma eligibilității, iar rezultatele vor fi anunțate pe data de 28 aprilie.

DOR este un Program dedicat atât copiilor și tinerilor din diasporă, cât și celor din Republica Moldova și se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Biroului relații cu diaspora. Acest Program are ca scop stabilirea conexiunii emoționale cu Republica Moldova, promovarea și păstrarea tradițiilor și valorilor naționale.

Participarea la DOR este gratuită. Toate cheltuielile sunt asigurate din bugetul de stat, participanții suportă doar cheltuielile de transport spre/din Republica Moldova.

Date de contact: 022 250-494, 022 250-524, e-mail: brd@gov.md, dor@gov.md.

Diaspora din Italia a sărbătorit Ziua Internațională a Limbii Materne
Noutăți
03.03.2023
Diaspora din Italia a sărbătorit Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește, anual, la 21 februarie. Decizia a fost luată de către UNESCO  în noiembrie 1999, ca urmare a evenimentelor triste care au avut loc la 21 februarie 1952, la Dhaka, când un grup de studenți au manifestat în apărarea bengalezei, una dintre limbile naționale ale Pakistanului, dar au fost reprimați și uciși de poliție.

Pentru comemorarea celor care s-au sacrificat pentru limba maternă, cât și pentru continuitatea, susținerea, promovarea și păstrarea limbii materne, Asociația „Moldbrixia” din Brescia, Italia a decis să participe la această sărbătoare. „Din considerentul că am cunoscut cât de mult a fost distorsionată limba maternă, căile prin care a trebuit să treacă ca să-și recupereze locul ei de valoare și să fie respectată, nu suntem indiferenți și continuăm s-o promovăm chiar dacă ne aflăm departe de casă. Probabil, noi, cei plecați din Republica Moldova, înțelegem mai mult valoarea limbii materne și, nu în zădar, depunem eforturi pentru transmiterea bogăției limbii române urmașilor noștri”, a afirmat Lilia Bicec, fondatoarea Asociației „Moldbrixia”.

Participarea Asociației „Moldbrixia” la sărbătoarea dedicată Zilei Internaționale a Limbii Materne din orașul Brescia a fost o mare onoare pentru conaționalii noștri care au avut posibilitatea să povestească despre istoria limbii române și inestimabilele noastre tradiții. Iar pentru a da un aspect deosebit sărbătorii și a aduce un elogiu limbii române, Amelia Arseni și Ana Maria Busuioc au recitat poezii în limba maternă. De asemenea, la sărbătoare au participat membrii formației „Dorule” - Ion Zaporojanu, Ion Gârlă și Petru Cojocaru, iar moldovencele Angela Ciobanu, Ana Arseni, Ana Rotaru, Tatiana Zubcu, Cristina Buclis, Ana Maria Busuioc au încins o horă moldovenească, prezentând dansul și portul nostru național.

Un moment important din cadrul evenimentului l-a constituit lansarea cursului de predare a limbii române, lucru posibil datorită suportului oferit către Alessandra Spreafico, care s-a oferit să pună la dispoziție localul pentru desfășurarea cursului.

Totodată, reprezentanții comunității moldovenilor din Brescia au participat și la un atelier de confecționare a mărțișoarelor, prezentând publicului tehnici legate de meșteșugul acestui mic accesoriu care vestește sosirea primăverii. Oaspeților  străini prezenți la eveniment le-au fost dăruite mărțișoare, explicându-li-se sensul culorilor: alb - puritate și roșu – dragoste, iar pentru a oferi mai multă amploare obiceiului de 1 martie le-a fost relatată legenda mărțișorului.

Echipa Biroului relații cu diaspora a organizat o ședință de lucru cu reprezentanți ai Societății Moldo-Române din cadrul Colegiului Europei în Bruges
Noutăți
03.03.2023
Echipa Biroului relații cu diaspora a organizat o ședință de lucru cu reprezentanți ai Societății Moldo-Române din cadrul Colegiului Europei în Bruges

Stabilirea de noi contacte și comunicarea cu cetățenii Republicii Moldova de peste hotare sunt printre prioritățile Biroului relații cu diaspora (BRD). Un dialog productiv a avut loc în după-amiaza zilei de ieri între echipa BRD și un grup de tineri studioși, reprezentanți ai Societății Moldo-Române din cadrul Colegiului Europei în Bruges, Belgia.

Subiectul discuției l-a constituit evenimentul care urmează să se producă în luna aprilie la „College of Europe”, unde studenții originari din Republica Moldova intenționează să prezinte elemente din cultura țării, precum și unele produse autohtone, întregii comunități universitare formată din 350 studenți, reprezentanți a peste 49 de naționalități. În acest scop, participanții la ședința de lucru au solicitat suportul BRD.

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora le-a mulțumit interlocutorilor pentru implicare și pentru interesul manifestat față de crearea imaginii Republicii Moldova în exterior. În aceiași ordine de idei, Nadejda Zubco și-a exprimat deschiderea de a contribui cu unele materiale promoționale, dar și de a-i pune în contact pe tinerii participanți la ședință cu lideri de asociații din Belgia.

Totodată, șefa BRD a încurajat reprezentanții Societății Moldo-Române din cadrul Colegiului Europei în Bruges să aplice la Programul de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub”, subprogramul destinat tinerilor din diasporă, iar pentru realizarea de noi conexiuni, a schimbului de experiența și idei, le-a sugerat acestora să adere la Liga Studenților Originari din Republica Moldova.

Ateliere de confecționare a mărțișoarelor, desfășurate de către diasporă
Noutăți
02.03.2023
Ateliere de confecționare a mărțișoarelor, desfășurate de către diasporă

A sosit primăvara – anotimpul bucuriei și al renașterii naturii. Mărțișorul este simbolul care marchează începutul acestui frumos anotimp, reușind să transmită, de-a lungul anilor, mesaje de speranță și optimism. În mod tradițional, firul alb şi roşu împletit cu măiestrie, îl prindem în piept sau îl legăm la mână, la răsăritul soarelui în semn de noroc.

În această perioadă, conaționalii noștri din diasporă păstrează vechiul obicei și se reunesc pentru a organiza ateliere de confecționare a mărțișoarelor cu scopul de a promova acest mic simbol al primăverii, care a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO.

Astfel, membrii grupului „Vatra” din Italia, fondator Iurie Răileanu s-au adunat de la mic la mare pentru marca începutul primăverii, a transmite tinerei generații meșteșugul confecționării mărțișoarelor și a vorbi despre tradiția oferii  acestuia.

Un alt atelier de confecționare a mărțișoarelor a fost organizat în Grecia, de către Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis”, președinte Svetlana Lisagor-Vergis. Participanții au organizat un concurs în rezultatul căruia au fost apreciate cele mai deosebite mărțișoare și, în același timp, au pregătit o gazetă de perete întitulată „Primăvara - anotimpul mărțișoarelor”.

Membrii Centrului cultural moldovenesc din or. Nurnberg, Germania, președinte Galina Condrea au organizat, de asemenea, o seară dedicată mărțișorului. În cadrul evenimentului au confecționat mărțișoare și prezentat un program artistic care a inclus recitaluri de poezie, legende și cântece tematice.

Echipa Biroului relații cu diaspora transmite urări de bine tuturor conaționalilor noștri stabiliți peste hotare, dorindu-le să aibă parte de o primăvară caldă în suflete.

Locuitorii satului Cărbuna vor avea iluminare stradală modernă, datorită implicării diasporei și suportului Guvernului Republicii Moldova
Noutăți
02.03.2023
Locuitorii satului Cărbuna vor avea iluminare stradală modernă, datorită implicării diasporei și suportului Guvernului Republicii Moldova

Centrala fotovoltaică, cu o capacitate de 30 kW, care va asigura iluminarea stradală în satul Cărbuna, raionul Ialoveni, a fost inaugurată, astăzi, în urma implementării proiectului din cadrul programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, gestionat de Biroul relații cu diaspora.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel a apreciat implicarea oamenilor din diasporă, a locuitorilor satului Cărbuna și a autorității publice locale la realizarea acestui proiect, remarcând exemplul frumos de colaborare, în beneficiul oamenilor.

„În cadrul programului „DAR 1+3”, încercăm să stimulăm legătură dintre localități și băștinașii plecați peste hotare. Astfel, cetățenii din diasporă creează o platformă de conexiune cu baștina și rădăcinile din care provin, fiind dezvoltat, în acest mod, spiritul comunitar atât în localitate, cât și în rândurile celor plecați în afara țării”, a spus Adrian Băluțel.

Primarul satului Cărbuna, Constantin Cecoi, a adus mulțumiri partenerilor de dezvoltare și băștinașilor stabiliți peste hotare, menționând că acesta este al doilea proiect implementat în colaborare cu diaspora. „Văzând anunțul lansat de Biroul relații cu diaspora am solicitat părerea cetățenilor din sat, dar și din diasporă, referitor la ce proiect putem înainta. Majoritatea respondenților au susținut ideea panourilor fotovoltaice. Tindem să devenim un sat independent în ceea ce privește energia regenerabilă și cu eforturi comune am reușit să punem în funcțiune această centrală, pentru întreținerea iluminatului stradal pe timp de noapte”, a adăugat Constantin Cecoi.

Ideea privind amenajarea centralei fotovoltaice a aparținut reprezentanților autorității publice locale, diasporei și asociației de băștinași „Ghiocel de Cărbuna”. Grupul de inițiativă a realizat un sondaj și a constatat că una dintre priorități este consumul eficient de resurse energetice, urmare a creșteri tarifelor.

Costul total al proiectului respectiv a constituit cca 600 000 lei, dintre care contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 245 000 lei, a Primăriei satului Cărbuna - 120 000 lei, asociațiilor ,,Ghiocel de Cărbuna” și ,,Project Casa Mare” - 178 000 lei. De asemenea, Consiliul Raional Ialoveni a venit cu un aport de 50 000 lei.

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a lansat, pe 22 februarie, o nouă rundă de granturi pentru ediția din acest an a programului „DAR 1+3”. Până pe 22 martie, autoritățile publice locale, împreună cu reprezentanți ai diasporei sau persoanele care au revenit de peste hotare, partenerii de dezvoltate pot depune proiecte ce vizează domenii precum infrastructura, protecția mediului, dezvoltarea economică, eficiența energetică, cultura, educația și protecția socială. 

Diaspora l-a comemorat pe poetul Grigore Vieru
Noutăți
02.03.2023
Diaspora l-a comemorat pe poetul Grigore Vieru

Marele poet al neamului Grigore Vieru rămâne a fi un pilon rezistent al culturii naționale. Personalitatea lui Vieru va persista în memoria noastră, datorită creației sale care are o valoare educativă incontestabilă, având la bază câteva tematici esențiale - mama, patria, graiul, războiul, pacea, copilăria etc.

La data de 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 88 de ani. Cu această ocazie mai mulți membri ai diasporei, stabiliți în diverse colțuri ale lumii, i-au adus un omagiu regretatului poet.

O serată literară cu participarea conaționalilor noștri stabiliți în Țara Soarelui Răsare a fost organizată la Ambasada Republicii Moldova din Japonia. Cei prezenți la eveniment au recitat poezii ale scriitorului, inclusiv traduse în limbile japoneză și germană. Membrii diasporei au constatat că departe de meleagurile natale operele lui Vieru te fac să retrăiești și mai puternic sentimentele față de neam și țară.

Un alt eveniment de comemorare a poetului național, Grigore Vieru, a fost organizat la Ambasada Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg. Un recital de poezii și cântece au fost prezentat de către membrii grupului „Șezătoare Bruxelles”.

Tematica abordată de Vieru în versurile sale, aparent simple dar foarte profunde, a fost remarcată și de către membrii asociației „Miorița” din Portugalia care, la rândul lor, au adus un omagiu maestrului. Atât copiii cât și părinții acestora, membri ai asociației respective, au prezentat un program literar-muzical în cadrul unei serate de suflet.

Remarcăm faptul că, unul dintre obiectivele majore ale Biroului relații cu diaspora (BRD) este să promoveze lectura, scriitorii și poeții autohtoni în rândurile moldovenilor stabiliți peste hotare. În acest sens, BRD câțiva ani la rând a oferit în dar Centrelor Educaționale ale Diasporei și asociațiilor din diasporă mai multe loturi de carte „Albinuța”, scrisă de poetul Grigore Vieru.