Zi importantă pentru țara noastră. Dosarul cămășii cu altiță a fost acceptat la UNESCO.

Astăzi, 01 decembrie, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial care se desfășoară la Rabat, Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În cadrul reuniunii, precedate de o campanie susținută, plecând de la recomandările Organului de Evaluare, reprezentanții celor două țări au prezentat informații privind contribuția elementului la vizibilitatea și semnificația patrimoniului cultural imaterial național și universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunități, cercetători și ONG-uri, precum și măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităților, purtătorilor și societății civile.

Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunități și la incluziunea socială, precum și importanța măsurilor actuale și viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunitățile de purtători, în vederea promovării cămășii cu altiță, inclusiv prin intermediul acțiunilor de educație formală și non-formală.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională, precum și a necesității de protecție a practicilor specifice de creație transmise din generație în generație, în cadrul comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.

Detalii pe pagina Ministerului Culturii al Republicii Moldova: http://bitly.ws/xnzz

Echipa Biroului relații cu diaspora exprimă recunoștință grupului de lucru din Republica Moldova și România, care a fost implicat în elaborarea acestui dosar important istoriei noastre. Valoarea portului popular este incontestabilă, IA și cămașa cu altiță fiind elemente de identitate culturală, care creează conexiunea cu neamul nostru strămoșesc și ne pune în valoare ca națiune. Suntem mândri de membrii diasporei Republicii Moldova că promovează IA în cadrul evenimentelor internaționale.