WORKSHOP „VECTORUL EUROPEAN AL MIGRAȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA: IMPACTUL SOCIO-ECONOMIC ȘI DEMOGRAFIC “

Evenimentul a fost organizat de către Academia de Studii Economice în contextul Zilei Europei cu scopul de a spori nivelul de informare și sensibilizare a factorilor de decizie, a mediului academic și științific cu privire la migrația din/în R. Moldova în contextul reorientării acesteia, preponderent către statele Uniunii Europene; stimularea contribuției cercetătorilor, cadrelor universitare asupra studiului tendințelor și provocărilor actuale ale migrației la nivel european; stimularea dezbaterilor academice și publice pe subiecte de interes comun cu referire la problematica migrației, în general, și a celei europene, în particular, etc.

 

Agenda evenimentului a fost una diversă, astfel în deschidere Rectorul ASEM, Alexandru Stratan, s-a referit la importanța promovării valorilor culturale ale Republicii Moldova de către cetățenii stabiliți peste hotare, menționând în același timp și eforturile Guvernului RM de a susține diaspora în acest scop. În același timp Alexandru Stratan a vorbit despre Programul Guvernamental destinat copiilor și tinerilor din diaspora „Diasporă Origini Reveniri/DOR”, pe care îl consideră unic și atractiv.

 

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora a intrigat audiența prin informațiile transmise care au vizat domeniul Diasporă Migrație și Dezvoltare – obiectiv strategic comun. De asemenea, șefa BRD a răspuns la întrebările publicului, interesat de Programele Biroului și în mod special de Programul „Diaspora Acasă Reușește/DAR 1+3”.

 

Un interes aparte a avut dezvoltarea sistemelor de colectare a datelor statistice în domeniul migrației pentru elaborarea politicilor bazate pe evidențe prezentat de către Vitalie Varzari, asistent de proiect OIM Moldova. Iar Tatiana Solonari, reprezentantă PNUD s-a referit la rolul și rostul, dar și la crearea asociațiilor de băștinași, precum și la implicarea lor în proiecte de dezvoltare locală - activități realizate cu suportul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. 

 

În final Dorin Lozovanu, conferențiar universitar, reprezentant al diasporei a prezentat studiul „Particularitățile diasporei moldovenești în statele Uniunii Europene: prezent și perspective.”