Ședință de lucru privind validarea Conceptului proiectului Programului pentru anii 2024-2027 privind implementarea Strategiei Naționale „Diaspora-2025”, realizat cu suportul MIEUX

Biroul relații cu diaspora a organizat în format online evenimentul de validare a Conceptului proiectului Programului pentru anii 2024-2027 privind implementarea Strategiei Naționale „Diaspora-2025”.

Activitatea dată a avut loc ca urmare a exercițiului de evaluare la mijloc de termen a Strategiei Naționale „Diaspora-2025” (iunie-decembrie 2022), realizat cu suportul inițiativei comune UE – ICMPD, MIEUX+ (Migration EU expertise).

La ședință au participat Sophie Dagand, Atașat, Delegația UE în Republica Moldova, Alima Kassenova, ofițer asociat de proiect MIEUX+, Programul Inițiative Globale, ICMPD, Dorina Baltag și Eugen Burdelnîi, experți în cadrul proiectului, precum și reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai autorităților publice centrale, ai partenerilor de dezvoltare, din diasporă și societatea civilă cu implicații în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării.

În mesajul său de salut, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora și-a exprimat recunoștința, pentru suportul acordat de către proiectul și experții MIEUX+   în procesul de analiză și revizuire a cadrului legal în domeniul DMD. Totodată, șefa BRD s-a referit la importanța evaluării Strategiei Naționale „Diaspora 2025”, în contextul diversificării profilului migranților moldoveni de-a lungul anilor. În această ordine de idei, Nadejda Zubco a menționat deschiderea diasporei înalt calificate pentru oferirea de consultanță instituțiilor de resort din țară, ceea ce reprezintă o evoluție și un progres pentru Republica Moldova.

Participanții la dialog s-au expus vis-a-vis de documentul prezentat, iar sugestiile și recomandările oferite vor contribui la îmbunătățirea Conceptului proiectului Programului pentru anii 2024-2027 privind implementarea Strategiei Naționale “Diaspora-2025”.

Precizăm că scopul elaborării documentului de politici publice este de a implica diaspora în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, prin diversificarea canalelor și nivelelor de implicare în procesele de dezvoltare la nivel central și local, precum și prin oferirea sprijinului și asistenței asociațiilor diasporale ale Moldovei peste hotare.

Procesul elaborării unui nou program sectorial pentru diasporă include atât concluziile și recomandările Raportului de evaluare, cât și stabilirea indicatorilor noi care derivă din constatările în urma implementării etapelor întâi și a doua ale Strategiei. Acțiunea este prevăzută în Planul de activitate al Guvernului 2023.

Amintim că MIEUX+ este o rețea de experți de la egal la egal, care a sprijinit țările partenere și organizațiile regionale să gestioneze mai bine migrația și mobilitatea prin furnizarea de asistență rapidă și personalizată la cerere, începând din 2009. Este o inițiativă comună finanțată de Uniunea Europeană (UE) și pusă în aplicare de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD), care contribuie la o migrație sigură, ordonată și regulată.