S-a încheiat un nou curs de formare pentru profesorii din Centrele Educaționale ale Diasporei

La data de 25 noiembrie a.c., a avut loc conferința de bilanț a Programului de formare continuă pentru profesorii de la Centrele Educaționale ale Diasporei, desfășurat online, în perioada octombrie – noiembrie.

În acest an, interesul din partea diasporei a sporit și au participat la instruire peste 40 de persoane, care sunt membre ale grupurilor de inițiativă și ale Centrelor Educaționale din diasporă, profesori de limbă română din țări, precum Germania, Rusia, Irlanda, Marea Britanie, Canada, Austria.

În mesajul de debut, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații și-a exprimat recunoștința pentru interesul de participare la instruire, menționând despre implicarea benevolă a fiecăruia în promovarea identității lingvistice și culturale în afara țării. Totodată, șefa BRD a făcut referire la Programul Diaspora Engagement Hub și a îndemnat participanții să aplice la următoarea rundă de granturi, prin intermediul căreia se va oferi susținere la desfășurarea activităților educaționale, precum și la aprovizionarea cu materiale didactice necesare.

Reprezentanta ANTEM, Lucia Cucu, a afirmat că grație cursului respectiv s-a reușit studierea componentei de predare-învățare-evaluare, făcând o retrospectivă a subiectelor predate. Managementul centrului și modalitatea de a scrie și elabora proiecte au constituit subiecte noi din cadrul ediției actuale a Programului de formare. De asemenea, Lucia Cucu i-a informat pe participanți că ANTEM le va oferi, în limita posibilităților, manuale și materiale didactice conform Curriculumului de predare–învățare a limbii române pentru copiii din diasporă.

La rândul lor, participanții s-au expus asupra utilității cursului de instruire, remarcând importanța organizării acestuia, care vine ca un suport esențial în activitatea pe care o desfășoară.

Programul de formare profesională a fost organizat de către Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în parteneriat cu Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM),  finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Scopul Programului a fost de a dezvolta și consolida  competențele profesionale ale cadrelor didactice, inclusiv, de la Centrele Educaționale ale Diasporei, care se implică în procesul de predare și promovare a limbii române în diasporă.