Promovarea studierii limbii române pentru copiii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți la Praga, discutată cu Diana Băbălău, reprezentantă a diasporei

Echipa Biroului relații cu diaspora a găzduit recent, vizita Dianei Băbălău, jurnalistă, reprezentantă a comunității de moldoveni din Cehia, o tânără activă și implicată în promovarea tradițiilor și culturii moldovenești în diasporă. 

Fiind plecată de cinci ani din Republica Moldova, Diana Băbălău, a împărtășit din experiențele și provocările prin care a trecut în țara gazdă, referindu-se la importanța consolidării legăturilor culturale și sociale ale membrilor comunității. Un aspect important al discuțiilor a vizat evenimentele frumoase organizate de concetățeana noastră, cu scopul de a promova tradițiile și obiceiurile moldovenești. Diana Băbălău s-a referit, cu entuziasm și la inițiativele susținute de Ambasada Republicii Moldova în Cehia, care pe de parte scot în  evidență bogăția și splendoarea patrimoniului Republicii Moldova, iar pe de altă parte acestea construiesc punți de legătură între oamenii cu aceleași origini și idei, care se află departe de casă.

În aceiași ordine de idei, Diana Băbălău și-a exprimat disponibilitatea de a organiza lecții de limba română, pentru copiii din diaspora moldovenească în țara gazdă. Astfel, au fost discutate măsurile de suport care pot fi oferite în acest scop. Unele dintre acestea constituie cursurile de formare pentru cadrele didactice, precum și manualele nivelul A1 și A2 de învățare-predare a limbii române, elaborate în baza unui curriculum dezvoltat de către Asociația Națională a Trainerilor Europeni, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

Dialogul a fost unul constructiv și a constituit un prilej de a iniția noi proiecte și colaborări între membrii diasporei și BRD.  Îi mulțumim Dianei Băbălău pentru emoțiile retrăite și planurile în curs de elaborare, îi dorim mult succes, inspirație și reveniri frecvente la baștină.