Modalități de implicare a diasporei înalt calificate din Danemarca, discutate la BRD

Romeo Țurcan, președinte al Asociației moldovenilor din Danemarca, profesor de inovație și business la Universitatea din Aalborg, împreună cu Consulul onorific al Republicii Moldova în Regatul Danemarcei, dl Asser Mortensen și soția acestuia Lucia Mortensen, care activează tot în cadrul Universității din Aalborg, au fost oaspeți ai Biroului relații cu diaspora (BRD).

Discuțiile s-au axat prioritar asupra modalității de valorificare a potențialului diasporei înalt calificate din Danemarca, prin implicarea în dezvoltarea mai multor domenii din Republica Moldova. În context, echipa BRD a menționat despre necesitatea oferirii expertizei și intenția de elaborare a unui mecanism funcțional în acest sens pentru autoritățile publice centrale.

Oaspeții noștri s-au arătat interesați, de asemenea și de oportunitățile Programului de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub”, în scopul organizării unor evenimente culturale în Danemarca. O surpriză plăcută pentru invitați a fost informația despre Programul DOR „Diasporă Origini Reveniri”, fiind impresionați de faptul că copiii din diasporă au ocazia să facă cunoștință cu tradițiile și istoria Republicii Moldova, prin intermediul DOR-ului.

Șefa BRD, Nadejda Zubco, și-a exprimat bucuria de a-i revedea pe conaționalii noștri, remarcând deschiderea de colaborare în vederea realizării unor inițiative comune. Iar pentru că ne aflăm în toiul pregătirilor pentru Zilele Diasporei, Nadejda Zubco a lansat invitația participării la Congresul Diasporei și la Forumul de Afaceri al Diasporei, venind cu sugestia de a mobiliza moldovenii din Regatul Danemarcei pentru a se înregistra la aceste două evenimente pe platforma www.congresuldiasporei.gov.md.