Împărtășim experiențe și ne inspirăm din exemplele de succes pentru a sprijini întoarcerea și reintegrarea cetățenilor în țara noastră

Am avut privilegiul să găzduim o prezentare specială din partea directorului executiv al organizației REPAT Armenia, Vartan Marashlyan, care a adus în atenția noastră exemplul inspirațional al Armeniei în stimularea revenirii și reintegrării cetățenilor săi.

Împreună cu echipa Biroului relații cu diaspora, am discutat despre importanța adoptării și adaptării bunelor practici în facilitarea procesului de revenire a celor care au părăsit țara. Este un subiect de maximă importanță, având în vedere că o treime dintre concetățenii noștri se află în afara granițelor.

Ne-am angajat să implementăm politici eficiente care să încurajeze și să faciliteze întoarcerea acestora acasă. Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a subliniat acest lucru și a evidențiat eforturile continue pentru crearea unui mediu prielnic întoarcerii în țară.

De asemenea, am prezentat proiectele noastre de politică - Programul Național "Diaspora" 2024-2028 și Programul național de stimulare a revenirilor și de facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027. Acestea urmăresc obiective clare și acțiuni concrete pentru a sprijini comunitățile noastre din afara granițelor în procesul lor de revenire și reintegrare.

Ne-am bucurat să avem alături de noi reprezentanți ai diverselor instituții, precum Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Agenția de Investiții, Serviciul Vamal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Alianța Asociațiilor de Băștinași. Aceștia au subliniat și ei importanța eforturilor comune și au prezentat oportunitățile oferite pentru sprijinirea procesului de revenire și reintegrare.

În cadrul acestei întâlniri, am împărtășit și am învățat din experiența Armeniei în stimularea întoarcerii și reintegrării cetățenilor lor. Am discutat despre dezvoltarea relațiilor dintre țara de origine și comunitățile de peste hotare, strategii de comunicare eficiente și metode de monitorizare și evaluare a politicilor în acest domeniu.

Suntem hotărâți să continuăm această colaborare și să aducem schimbări pozitive care să încurajeze și să faciliteze revenirea și reintegrarea concetățenilor noștri.

Evenimentul a avut loc cu susținerea proiectelor „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrelor politic și instituțional” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, precum și „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.