Ediția a X-a a programului guvernamental „Diasporă Origini Reveniri/DOR” – la final

Cea de-a X-a ediție a Programului guvernamental „Diasporă origini Reveniri/DOR” s-a încheiat cu un live, în cadrul căruia au fost anunțați cei mai activi copii și tineri, care au participat la emisiunile realizate de traineri, la concursurile zilnice și în cadrul cărora, aceștia și-au exprimat emoțiile, dragostea și DORul pentru Republica Moldova, în comentarii și video-uri, sensibilizând atât organizatorii, cât și urmăritorii de pe pagina de facebook https://www.facebook.com/dor.moldova.

Anticipând show-ul final al Programului, participanții s-au manifestat și în cadrul ultimului concurs al ediției, întitulat: „Țara mea cu grai de DOR”. Iar comentariile au fost de-a dreptul copleșitoare. Spre exemplu, Daniel Ipati din Marea Britanie a scris că inegalabilul cuvânt ,,Dor'' este foarte profund și nu se poate traduce în alte limbi. „Pentru mine dorul este tot ce e legat de țara unde m-am născut, de casa părintească, de satul unde am copilărit câțiva ani, de bunei și rude! Deși trăiesc de mai mulți ani departe de tara mea, simt în suflet ceva, care parca doare când mă gândesc la cei care au rămas in Moldova, și mult doresc să-i revăd, să-i cuprind și cred că acesta e Dorul”, a scris Daniel Ipati. Iar surorile Petrovschi din Irlanda, identifică DOR-ul cu ițe invizibile, care duc vrând-nevrând la acel colț de Rai - Moldova, de unde au pornit străbunii. „Este chemarea la locul unde e neamul și unde izvorul, glia, vântul, ploaia - toate sunt surori și frați.”

Tot în ultima zi de Program, DORuleții au călătorit cu gust la Casa Olarului - Zaharia Triboi, unicul meșter din Republica Moldova care lucrează în ceramică neagră, dar și la Crama Tataru Wines - locul unde vinul bun și de calitate își dă mâina cu bucatele alese. Iar pe acorduri muzicale invitatul trainerilor, interpretul Denis Midone, a împărtășit cu participanții, impresiile sale despre Program, din perioada în care a trăit pe cont propriu experiența de beneficiar al acestuia.

În pofida faptului că, ediția a fost una online și participanții nu au avut ocazia să își ofere îmbrățișări și strângeri de mâini, totuși scopul Programului a fost atins. Și asta pentru că, din punct de vedere geografic, DORul a readus acasă tineri din Irlanda, Germania, Italia, Iordania, Marea Britanie, Franța, Grecia, Elveția, Federația Rusă.

Ediția DOR 2022 a fost una specială, plină de emoții și amintiri. În acest an am marcat 10 ani de DOR nemărginit, DOR care alimentează, dragostea participanților din diasporă față de Moldova. Mulțumim tinerilor și părinților lor, pentru interesul manifestat față de Program, pentru conexiunea plină de afecțiune, cu țara de origini. Recunoștință și aprecieri, trainerilor Irina Babuhina, Cornel Josan, Andrei Boaghe. Gânduri bune, tuturor!