Câștigătorii Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, ediția 2022, au participat la prima ședință informativă

Reprezentanții autorităților publice locale desemnate câștigătoare în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, ediția 2022 au participat la prima ședință informativă organizată în format online, la 5 mai. La întâlnire, primarii au fost informați despre specificul programului, au împărtășit din experiența altor proiecte realizate în edițiile anterioare și au fost capacitați în domenii cheie ce țin de implementarea inițiativelor câștigătoare.

În cuvântul său de salut, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora, a adresat felicitări și mulțumiri reprezentanților APL-urilor și echipelor acestora pentru interesul manifestat față de program, pentru implicarea în proiecte de dezvoltare locală, dar și pentru inițiative ambițioase și idei ingenioase care urmează a fi implementate. De asemenea, șefa BRD și-a exprimat admirația pentru curajul și dorința pe care o au participanții de a schimba lucrurile în localitățile de baștină, cu suportul Guvernului, cu ajutorul asociațiilor de băștinași, cu implicarea conaționalilor stabiliți peste hotarele țării. 

Dorin Toma, manager al proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, PNUD Moldova, s-a referit la importanța participării comunității în dezvoltarea locală, inclusiv la contribuția asociațiilor de băștinași și a cetățenilor Republicii Moldova de pretutindeni. „Fiecare proiect de dezvoltare locală are menirea de a motiva comunitatea să se implice și mai mult pentru a îmbunătăți viața oamenilor, inclusiv întoarcerea acasă a diasporei și deschiderea afacerilor mici în localitatea lor natală”, a spus Dorin Toma.

Diana Cucoș, consultant principal la Biroul relații cu diaspora, a prezentat proiectele câștigătoare în cadrul ediției 2022 a Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, menționând mai multe istorii de succes ale Programului din edițiile anterioare și apreciind deschiderea APL-urilor, dar și formarea, consolidarea echipelor care au un scop nobil – cel de a contribui la prosperarea țării.

Primarul satului Sireți din raionul Strășeni, Leonid Boaghi, a împărtășit experiența sa în cadrul programului și rezultatele obținute, afirmând că proiectele „DAR 1+3” contribuie la dezvoltarea comunității. Primăria Sireți a beneficiat de finanțare nerambursabilă în primele două ediții ale programului.

Un alt aspect important și util pentru participanți a fost prezentat de Oxana Maciuca, expertă PNUD în migrație și dezvoltare, care s-a referit la crowdfunding și implicarea diasporei în proiectele de dezvoltare locală. 

Tot în cadrul ședinței, reprezentanții APL-urilor au aflat detalii despre fezabilitatea tehnică a proiectelor, de la experții PNUD Moldova. De asemenea, a fost abordat subiectul ce ține de modalitatea de finanțare  a contribuției Guvernului, precum și detalii ce țin de evidența și controlul mijloacelor financiare alocate – consultațiile și ghidarea fiind oferite de Lilia Taban, șefă adjunctă a Direcției investiții publice în cadrul Ministerului Finanțelor.

În viitorul apropiat vor fi organizate și alte ședințe informative drept suport pentru implementarea proiectelor câștigătoare în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, unde vor fi puse în discuție și alte aspecte relevante și de interes comun pentru participanți.