Autoarea jocului de societate Mobility Era Game, Irina Burlacu de Paoli a vizitat Biroul relații cu diaspora

Irina Burlacu de Paoli, cercetătoare, sociolog, lector la Universitatea din Maastricht, Regatul Țărilor de Jos (RȚJ), autoarea jocului de societate Mobility Era Game a vizitat Biroul relații cu diaspora. Un bun pretext pentru a cunoaște mai îndeaproape detalii ce țin de activitatea Biroului și de a întreține un dialog cu echipa l-a constituit proiectul pe care l-a câștigat conaționala în cadrul Programului de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub”, finanțat din bugetul de Stat.

Invitata a menționat că de mai mult timp urmărește evoluția BRD și, în mod special, Programele destinate membrilor diasporei, iar în acest an a decis să depună dosarul la DEH, pentru a beneficia de oportunitatea oferită în acest scop, dar și pentru a aduce acasă experiența și expertiza acumulată în câteva țări ale lumii. Făcând masteratul în Luxemburg și doctoratul în Regatul Țărilor de Jos, Irina Burlacu și-a propus să includă în teza de doctor, pe lângă caracterul de cercetare și inovare, un alt element important și anume cel al utilității. Respectiv, cercetătoarea a creat jocul de societate Mobility Era Game, care la moment este foarte solicitat în instituțiile de învățământ din RȚJ, iar prin intermediul proiectului „Tehnologia Educațională și Educația în Bază de Joc”, îl va prezenta colegilor de breaslă, dar și elevilor din Republica Moldova.

Referitor la procedura de implementare, Irina Burlacu a  specificat că și în țările europene sunt respectate aceleași condiții și modalități de realizare a proiectelor precum sunt cele din Republica Moldova.

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora, i-a mulțumit Irinei Burlacu pentru vizită și pentru interesul manifestat față de instituția pe care o reprezintă. În aceeași ordine de idei, șefa BRD a invitat-o pe cercetătoare la evenimentele dedicate diasporei, care vor avea loc în luna august și care va reuni la Chișinău mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Totodată, Nadejda Zubco s-a referit și la alte modalități de implicare a diasporei înalt calificate în evoluția țării de origine, dar și la interesul manifestat de către băștinașii din diaspora față de dezvoltarea localităților din care vin.

Dialogul a fost unul deschis și productiv, iar participanții au făcut schimb de informații relevante, care ar putea fi utilizate pentru inițierea și menținerea unei colaborări de viitor.