Consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 Politici pentru diaspora

La 8 septembrie, curent a avut loc Consultarea publică a proiectului „Planului de acțiuni al Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2021-2022. Capitolul XVII. Politici pentru diaspora”. La evenimentul care s-a desfășurat în format online, pe platforma Zoom, Privesc.eu și pe pagina de Facebook a Biroului Relații cu Diaspora, au participat reprezentați ai instituțiilor statului, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, și reprezentanți din diasporă din mai multe țări, așa precum Marea Britanie, Franța, Italia, Austria, SUA, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, Canada, Irlanda, Grecia, România, Federația Rusă și altele.

 

Membrii diasporei au salutat Planul de acțiuni al Guvernului, afirmând că este un proiect bun ce merită să fie pus în aplicare, dar au venit și cu unele completări, sugestii și comentarii la anumite capitole. În mod special s-a discutat despre susținerea activităților culturale ale diasporei.

 

În aceiași ordine de idei, participanții la Consultarea publică au manifestat interesul de a-și aprofunda colaborarea cu Biroul Relații cu Diaspora, iar în acest scop, echipa Biroului și-a luat angajamentul pentru a discuta pe marginea fiecărui subiect propus de către membrii diasporei. Respectiv, în perioada imediat următoare vor fi organizate câteva ședințe Zoom, separat cu fiecare reprezentant al diasporei vizat la acest capitol. Este vorba despre Liuba Sîrbu, președinte/ fondator Asociația/ revista ”Pici Voinici”, de la Montreal, Mihaela Furculiță, manager la Liga Studenților Originari din Republica Moldova, Natalia Petică-Ghilețchi, președintele Asociației ”Plai” din orașul Torino, Ludmila Tino Sîrbu, președintele Asociației ”Pro Moldova” de la Viena, Elena Bojoncă, copreședinte al Asociației ”Amici” de la Veneția și soții Igor și Anastasia Musteață din Portugalia.

 

Amintim că, în perioada 3-10 septembrie 2021 au loc consultări publice, cu privire la Planul de Acțiuni al Guvernului. Tematicile abordate în cadrul evenimentelor, reflectă domeniile pentru care Programul de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune” trasează viziunea de dezvoltare pe termen mediu și setul de acțiuni prioritare care vor fi realizate în anii 2021-2022.