Reprezentanți ai diasporei științifice medicale, originari din Republica Molodva s-au întrunit la o masă rotundă cu tema: „Rețeaua medicală DiaMed MD – instruire prin cercetare în era internaționalizării”

La 20 octombrie, curent în cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" au avut loc două conferințe importante cu participarea reprezentanților diasporei medicale a Republicii Moldova. Este vorba de conferința științifică anuală „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță” la care au ținut prelegeri magistrale, profesori invitați de peste hotare și au fost abordate, într-un mod comprehensiv și modern cele mai actuale și innovative tematici din domeniul biomedical.

 

A urmat, masă rotundă cu tema „Rețeaua medicală DiaMed MD – instruire prin cercetare în era internaționalizării”. Forumul a fost moderat de către Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban și academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare.

 

Au participat medici cu renume, practicieni și cercetători originari din Republica Moldova și care își desfășoară activitatea peste hotare în țări precum: SUA, Marea Britanie, Germania, România, ș.a.

 

Participanții au discutat despre formarea unui spaţiu virtual de dialog şi colaborare între cercetătorii din domeniul științelor medicale – absolvenți ai Alma Mater, indiferent de țara unde activează și locuiesc. De asemenea, au venit cu propuneri concrete de proiecte pentru a fi implementate în Republica Moldova și modalități prin care diaspora poate contribui la excelența în cercetare a Almei Mater și la evoluția cercetărilor biomedicale din Republica Moldova.

 

La eveniment a participat și Violina Donu, sefa adjunctă a Biroului relații cu diaspora. Dna Donu  adresat felicitări cu prilejul aniversării celor 76 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, și a adresat mulțumiri echipei universitare, pentru conlucrarea cu diaspora științifică medicală, specificând faptul că experiența, expertiza, cunoștințele și abilitățile acesteia sunt extrem de importante pentru Republica Moldova și ar putea fi utilizate, nu numai în procesul de predare și cercetare din cadrul USMF, dar și pentru îmbunătățirea calității sistemului de sănătate în general.

 

 Amintim că, la inițiativa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova (USMF) fost creată  rețeaua DiaMed MD - o platformă deschisă tuturor conaționalilor antrenați în activități de cercetare, didactică, clinică în domeniul medicinei peste hotare. Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat susține acest proiect, în baza unui acord de colaborare semnat cu USMF.