Alăturați-vă canalului eMoldovaTa pe Telegram

Noutăți

Promovarea studierii limbii române pentru copiii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți la Praga, discutată cu Diana Băbălău, reprezentantă a diasporei
Noutăți
15.12.2023
Promovarea studierii limbii române pentru copiii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți la Praga, discutată cu Diana Băbălău, reprezentantă a diasporei

Echipa Biroului relații cu diaspora a găzduit recent, vizita Dianei Băbălău, jurnalistă, reprezentantă a comunității de moldoveni din Cehia, o tânără activă și implicată în promovarea tradițiilor și culturii moldovenești în diasporă. 

Fiind plecată de cinci ani din Republica Moldova, Diana Băbălău, a împărtășit din experiențele și provocările prin care a trecut în țara gazdă, referindu-se la importanța consolidării legăturilor culturale și sociale ale membrilor comunității. Un aspect important al discuțiilor a vizat evenimentele frumoase organizate de concetățeana noastră, cu scopul de a promova tradițiile și obiceiurile moldovenești. Diana Băbălău s-a referit, cu entuziasm și la inițiativele susținute de Ambasada Republicii Moldova în Cehia, care pe de parte scot în  evidență bogăția și splendoarea patrimoniului Republicii Moldova, iar pe de altă parte acestea construiesc punți de legătură între oamenii cu aceleași origini și idei, care se află departe de casă.

În aceiași ordine de idei, Diana Băbălău și-a exprimat disponibilitatea de a organiza lecții de limba română, pentru copiii din diaspora moldovenească în țara gazdă. Astfel, au fost discutate măsurile de suport care pot fi oferite în acest scop. Unele dintre acestea constituie cursurile de formare pentru cadrele didactice, precum și manualele nivelul A1 și A2 de învățare-predare a limbii române, elaborate în baza unui curriculum dezvoltat de către Asociația Națională a Trainerilor Europeni, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

Dialogul a fost unul constructiv și a constituit un prilej de a iniția noi proiecte și colaborări între membrii diasporei și BRD.  Îi mulțumim Dianei Băbălău pentru emoțiile retrăite și planurile în curs de elaborare, îi dorim mult succes, inspirație și reveniri frecvente la baștină.

Angajarea civică a tinerilor din diasporă
Noutăți
08.12.2023
Angajarea civică a tinerilor din diasporă

Ești tânăr/ă în diasporă? Te preocupă problemele sociale și vrei să faci mai multe pentru Moldova? Vrei să cunoști tineri activi din diasporă care au mișcat lucrurile în domeniile lor de activitate? 

Înscrie-te acum, accesând linkul: https://bit.ly/47C39N7 pentru oportunitatea de a explora activismul civic. 

Pe parcursul lunilor decembrie, ianuarie și februarie, vor avea loc 3 întâlniri online cu activiști civici din diaspora care îți vor povesti ce îi motivează să se implice în soluționarea problemelor sociale din Moldova, chiar dacă sunt departe. De asemenea, îți vor răspunde la întrebări despre inițiativele lor civice. 

Condiții de participare:

  • Vârsta: până la 35 ani;
  • Reședința în diaspora;
  • Disponibilitate de participare la toate cele 3 sesiuni;
  • Motivația de implicare civică în dezvoltarea Republicii Moldova.

Data limită pentru înscrieri: 15 decembrie 2023

Evenimentul este organizat de către Biroul relații cu diaspora în parteneriat cu Diaspora Connect, în cadrul proiectului „Consolidarea Democrației în Republica Moldova prin Alegeri Inclusive și Transparente” (EDMITE) cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, acordat prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Dacă ești pasionat de schimbare și vrei să aduci un impact pozitiv în comunitatea ta, nu rata această oportunitate!

 

Guvernul Republicii Moldova lansează campania națională „Hai acasă de Crăciun”
Noutăți
04.12.2023
Guvernul Republicii Moldova lansează campania națională „Hai acasă de Crăciun”

Stimați conaționali,

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași grăbiți, iar atmosfera acestora deja domină în țările și orașele în care sunteți stabiliți.

Pregătirile pentru evenimentele care vor avea loc cu acest prilej sunt la ordinea zilei și asta pentru că veți organiza tradiționalele spectacole cu colinde și urături, păstrând și promovând tradițiile neamului, la mii de km distanță.

În această ordine de idei, vă informăm că Guvernul Republicii Moldova a lansat campania națională „Hai acasă de Crăciun".

Cu această ocazie, primăriile și comunitățile se vor implica organizând activități festive în localități, așa precum târguri, expoziții de artizanat, sau ateliere interactive pentru a promova tradițiile noastre.

Totodată, Ministerul Culturii va organiza concerte și spectacole pentru copii în casele de cultură din întreaga țară 

Astfel, vă încurajăm pe fiecare dintre dvs. și pe toți membrii diasporei să împărtășiți prin fotografii și videoclipuri modul în care ați petrecut aceste sărbători magice, în țările gazdă. Materialele ilustrative pot fi expediate la adresa de email acasadecraciun@gov.md.

În cazul în care unii dintre dvs. veți onora îndemnul campaniei „Hai acasă de Crăciun" și veți reveni la baștină, vă rugăm să ne anunțați la adresa de email brd@gov.md,  pentru a identifica o posibilitate de a ne revedea la Biroul relații cu diaspora pentru a face o totalizare a activităților și a trasa planuri de viitor.

Centrul Cultural "Dacia" marchează 35 de ani de promovare a tradițiilor și culturii moldovenești în Letonia
Noutăți
30.11.2023
Centrul Cultural "Dacia" marchează 35 de ani de promovare a tradițiilor și culturii moldovenești în Letonia

La data de 25 noiembrie curent, Centrul de cultură moldo-leton „Dacia” a sărbătorit cei 35 ani de activitate dedicată promovării tradițiilor și culturii moldovenești în Letonia. De-a lungul timpului, Centrul „Dacia” a devenit un  ambasador cultural al Republicii Moldova, valorificând frumusețea și diversitatea tradițiilor noastre.

Aniversarea a fost marcată printr-un eveniment festiv desfășurat la Riga, unde publicul a avut ocazia de a se bucura de autenticitatea și splendoarea patrimoniului cultural autohton. Cei peste 200 de spectatori au admirat creații tradiționale atât ale colectivului de cântec și dans „Doina”, cât și ale diverselor ansambluri artistice de copii și maturi din Letonia. Oaspeții au savurat din cântece, dansuri, dar și din bucate tradiționale moldovenești. Un moment deosebit al serii a fost participarea invitaților la un dans popular moldovenesc, indiferent de vârstă sau apartenență etnică, aceștia s-a unit într-o horă de zile mari. 

Aniversarea a fost o oportunitate de a celebra tradițiile comune și de a consolida legăturile culturale dintre Republica Moldova și Letonia.

Cu această ocazie, Biroul relații cu diaspora aduce sincere felicitări centrului cultural „Dacia” și Președintelui acestuia, Gheorghe Tofan. Totodată, echipa BRD își exprimă recunoștința pentru efortul depus de conaționalii care continuă să fie o punte culturală între Republica Moldova și Letonia, prin organizarea și desfășurarea evenimentelor de amploare, în cadrul cărora prezintă autenticitatea și măiestria neamului nostru, în această țară europeană.

Evenimentul „Progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene” organizat în Austria cu implicarea diasporei
Noutăți
30.11.2023
Evenimentul „Progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene” organizat în Austria cu implicarea diasporei

La data de 24 noiembrie, a avut loc cu succes evenimentul intitulat „Progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene”.

Scopul acestui eveniment a fost de a evidenția progresele remarcabile ale Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene începând cu iunie 2022 și până în prezent. Au fost subliniate rezultatele și progresele în domenii esențiale precum democrația, buna guvernare, convergența politicilor cu Uniunea Europeană și dezvoltarea durabilă.

Evenimentul a reprezentat o platformă de dialog și interacțiune pentru reprezentanți ai instituțiilor publice austriece, diplomați europeni, organizații internaționale și agenții de dezvoltare, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova, societatea civilă și membrii diasporei noastre.

Unul dintre subiectele cheie de discuție a fost îmbunătățirea relațiilor dintre Republica Moldova și partenerii noștri austrieci și internaționali cu prezență în Republica Austria. Am subliniat importanța angajamentului colectiv și a sprijinului reciproc în parcursul nostru către integrarea europeană.

Apreciem profund sprijinul valoros al diasporei în promovarea colaborării și a sprijinului reciproc, ceea ce consolidează aspirațiile noastre de integrare în UE și creează o bază solidă pentru evoluțiile viitoare în acest domeniu.

Evenimentul a fost organizat cu dăruire și implicare de către Moldova4EU Diaspora Task Force (Asociația Innovating Governance Austria), cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă, Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Expert-Grup, Centrului de Resurse Juridice din Moldova și Biroului relațiilor cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru susținere și pentru contribuția voastră la consolidarea drumului nostru către un viitor european!

Împărtășim experiențe și ne inspirăm din exemplele de succes pentru a sprijini întoarcerea și reintegrarea cetățenilor în țara noastră
Noutăți
29.11.2023
Împărtășim experiențe și ne inspirăm din exemplele de succes pentru a sprijini întoarcerea și reintegrarea cetățenilor în țara noastră

Am avut privilegiul să găzduim o prezentare specială din partea directorului executiv al organizației REPAT Armenia, Vartan Marashlyan, care a adus în atenția noastră exemplul inspirațional al Armeniei în stimularea revenirii și reintegrării cetățenilor săi.

Împreună cu echipa Biroului relații cu diaspora, am discutat despre importanța adoptării și adaptării bunelor practici în facilitarea procesului de revenire a celor care au părăsit țara. Este un subiect de maximă importanță, având în vedere că o treime dintre concetățenii noștri se află în afara granițelor.

Ne-am angajat să implementăm politici eficiente care să încurajeze și să faciliteze întoarcerea acestora acasă. Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a subliniat acest lucru și a evidențiat eforturile continue pentru crearea unui mediu prielnic întoarcerii în țară.

De asemenea, am prezentat proiectele noastre de politică - Programul Național "Diaspora" 2024-2028 și Programul național de stimulare a revenirilor și de facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027. Acestea urmăresc obiective clare și acțiuni concrete pentru a sprijini comunitățile noastre din afara granițelor în procesul lor de revenire și reintegrare.

Ne-am bucurat să avem alături de noi reprezentanți ai diverselor instituții, precum Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Agenția de Investiții, Serviciul Vamal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Alianța Asociațiilor de Băștinași. Aceștia au subliniat și ei importanța eforturilor comune și au prezentat oportunitățile oferite pentru sprijinirea procesului de revenire și reintegrare.

În cadrul acestei întâlniri, am împărtășit și am învățat din experiența Armeniei în stimularea întoarcerii și reintegrării cetățenilor lor. Am discutat despre dezvoltarea relațiilor dintre țara de origine și comunitățile de peste hotare, strategii de comunicare eficiente și metode de monitorizare și evaluare a politicilor în acest domeniu.

Suntem hotărâți să continuăm această colaborare și să aducem schimbări pozitive care să încurajeze și să faciliteze revenirea și reintegrarea concetățenilor noștri.

Evenimentul a avut loc cu susținerea proiectelor „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrelor politic și instituțional” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, precum și „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

Biroul relații cu diaspora și Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, în dialog cu cetățenii din diasporă, reveniți în Republica Moldova
Noutăți
29.11.2023
Biroul relații cu diaspora și Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, în dialog cu cetățenii din diasporă, reveniți în Republica Moldova

La data de 17 noiembrie curent, Biroul relații cu diaspora a fost gazda unei ședințe de lucru cu cetățenii reveniți din diasporă la care a participat dna Ana Calinici, Secretara de stat a Guvernului. Scopul întâlnirii a fost identificarea provocărilor și dificultăților, dar și de a propune soluții cetățenilor în procesul de revenire și reintegrare. 

La ședință au participat persoane care s-au întors din: Polonia, Spania, SUA, Franța, Italia, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Federația Rusă, Germania și s-au lansat în diferite domenii acasă, iar unii din ei au beneficiat deja de suportul instituțiilor în acest sens. Discuțiile au evidențiat mai multe fațete ale procesului de revenire și reintegrare. Participanții au împărtășit propria experiență referindu-se la provocările întâmpinate sau pe care continuă să le întâmpine pe durata acestui parcurs. În acest sens, comunicarea transparentă dintre cetățeni și instituții, simplificarea procedurilor birocratice, îmbunătățirea părții de implementare și executare a prevederilor legale constituie piloni importanți care facilitează crearea unui mediu propice la revenire și reintegrare. Nu în ultimul rând, a fost confirmată necesitatea și importanța suportului din partea autorităților publice locale. 

De asemenea, a fost prezentat Ghidul pentru reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare, care are menirea de a oferi sprijin și informațiile necesare despre serviciile oferite de stat. Mai mult, documentul se referă și la oportunități de angajare în câmpul muncii, posibilitățile de accesare a serviciilor de instruiri, formare profesională și ghidare în carieră, accesarea fondurilor de stat pentru inițierea unei afaceri și a serviciilor de consultanță în gestionarea afacerii. Ghidul oferă detalii esențiale și despre serviciile de integrare socială, precum încadrarea copiilor în sistemul de învățământ, asigurări sociale și medicale, facilitarea accesului la locuințe.

Pe final, s-a pus accent pe necesitatea instituirii centrelor de informare și suport pentru cetățenii reveniți de peste hotare, precum și orientarea țintită a eforturilor de promovare a inițiativelor în domeniu, pornind de la necesitățile concrete ale diferitor grupuri de persoane revenite.

Modalități de implicare a diasporei înalt calificate din Danemarca, discutate la BRD
Noutăți
19.07.2023
Modalități de implicare a diasporei înalt calificate din Danemarca, discutate la BRD

Romeo Țurcan, președinte al Asociației moldovenilor din Danemarca, profesor de inovație și business la Universitatea din Aalborg, împreună cu Consulul onorific al Republicii Moldova în Regatul Danemarcei, dl Asser Mortensen și soția acestuia Lucia Mortensen, care activează tot în cadrul Universității din Aalborg, au fost oaspeți ai Biroului relații cu diaspora (BRD).

Discuțiile s-au axat prioritar asupra modalității de valorificare a potențialului diasporei înalt calificate din Danemarca, prin implicarea în dezvoltarea mai multor domenii din Republica Moldova. În context, echipa BRD a menționat despre necesitatea oferirii expertizei și intenția de elaborare a unui mecanism funcțional în acest sens pentru autoritățile publice centrale.

Oaspeții noștri s-au arătat interesați, de asemenea și de oportunitățile Programului de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub”, în scopul organizării unor evenimente culturale în Danemarca. O surpriză plăcută pentru invitați a fost informația despre Programul DOR „Diasporă Origini Reveniri”, fiind impresionați de faptul că copiii din diasporă au ocazia să facă cunoștință cu tradițiile și istoria Republicii Moldova, prin intermediul DOR-ului.

Șefa BRD, Nadejda Zubco, și-a exprimat bucuria de a-i revedea pe conaționalii noștri, remarcând deschiderea de colaborare în vederea realizării unor inițiative comune. Iar pentru că ne aflăm în toiul pregătirilor pentru Zilele Diasporei, Nadejda Zubco a lansat invitația participării la Congresul Diasporei și la Forumul de Afaceri al Diasporei, venind cu sugestia de a mobiliza moldovenii din Regatul Danemarcei pentru a se înregistra la aceste două evenimente pe platforma www.congresuldiasporei.gov.md.

Evenimentul cu genericul „Port IE cu mândrie”, organizat de către moldovenii din Cantabria
Noutăți
26.06.2023
Evenimentul cu genericul „Port IE cu mândrie”, organizat de către moldovenii din Cantabria

Asociația moldovenilor „Din Inima Diasporei Unite” a reunit amatorii de folclor din Cantabria (Spania) la cea de-a III-a ediție a galei „Port IE cu mândrie”, organizată pe 18 iunie, în cadrul complexului de agrement Albergue Los Nuberos.

Peste 100 de cetățeni din diasporă au îmbrăcat cea mai de preț haină din garderobă - IA și au defilat, alături de familie, pe un podium improvizat, fiind întâmpinați cu pâine și sare.

„Avem rădăcini ce nu pot fi tăiate și nici uitate. Avem o cultură fără de care am pierde valorile umane ce ne-au fost transmise de la strămoși. Ceea ce facem astăzi este educația copiilor noștri, e respectul lor față de noi, față de țara noastră, față de părinții noștri. Dacă nu le vom inculca aceste valori, fiind adulți nu vor reuși să se regăsească în nici o nație. Poporul nostru peste tot este stimat, apreciat și iubit, rămâne doar noi să o facem: să ne iubim pe noi înșine” – a afirmat la deschiderea galei, Ludmila Gaber Stratan, președinta asociației „Din Inima Diasporei Unite”.

Oaspeții au savurat recitalurile de muzică și dans ale artiștilor și ansamblurilor locale și au avut ocazia să se înscrie la două concursuri, care au premiat cele mai delicioase plăcinte și cea mai reușită compoziție de fructe. De asemenea, au avut ocazia să achiziționeze afine ecologice cultivate de basarabeanca Andriana Caraman și bomboanele artizanale produse de familia Romanov atât în Republica Moldova, cât și în Spania. Invitați ai evenimentului au fost membrii asociației Centro Cultural Balada (Provincia Asturias), care au prezentat o suită de dansuri.

Gala „Port Ie cu mândrie” este primul eveniment organizat de asociația „Din Inima Diasporei Unite” fiind desfășurat în anul 2021, de Duminica Mare.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți găsi pe pagina asociației: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.300998925609478&type=3

Fotografii: Sergiu Pădurean

Ultima lecție de limbă română din acest an, desfășurată la Centrul Educațional de pe lângă biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din or. Schio
Noutăți
21.06.2023
Ultima lecție de limbă română din acest an, desfășurată la Centrul Educațional de pe lângă biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din or. Schio

Copiii care frecventează Centrul Educațional de pe lângă biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din or. Schio, regiunea Vicenza, Italia, au participat la un eveniment frumos prilejuit Zilei Internaționale a Copilului, cât și încheierii cursului de limbă română din acest an de studii.

Elevii au prezentat părinților un recital de poezii, au cântat și au citit povești în limba română, demonstrându-și cunoștințele acumulate.

La finalul anului de studii, Liuba Streșină, profesoară și fondatoare a Centrului Educațional din or. Schio, a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care au crezut în proiectul său de suflet prin intermediul căruia a reușit să semene în inimile discipolilor săi acel mic grăunte de dragoste față de limba română și tradițiile noastre. 

„Limba română se învață și la distanțe mari de casă, în felul dat ținem legătura spirituală cu țara noastră de baștină și construim poduri de legături dintre generații, transmițând copiilor noștri ceea ce avem mai scump. A fost o experiență nouă pentru noi toți, doar prin muncă și străduință am reușit să ajungem aici. Le mulțumesc mult părinților și elevilor mei care au crezut în acest proiect și, nu în ultimul rând, un mare mulțumesc Biroului relații cu diaspora și  ANTEM pentru suportul didactic oferit cu titlul gratuit”, a afirmat Liuba Streșină.

Menționăm că, Biroul relații cu diaspora (BRD) și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) a oferit  manualul „Învățăm limba română împreună. Primii Pași. Manual pentru copiii din diasporă. Nivelului A1”.