Diaspora din Italia a sărbătorit Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește, anual, la 21 februarie. Decizia a fost luată de către UNESCO  în noiembrie 1999, ca urmare a evenimentelor triste care au avut loc la 21 februarie 1952, la Dhaka, când un grup de studenți au manifestat în apărarea bengalezei, una dintre limbile naționale ale Pakistanului, dar au fost reprimați și uciși de poliție.

Pentru comemorarea celor care s-au sacrificat pentru limba maternă, cât și pentru continuitatea, susținerea, promovarea și păstrarea limbii materne, Asociația „Moldbrixia” din Brescia, Italia a decis să participe la această sărbătoare. „Din considerentul că am cunoscut cât de mult a fost distorsionată limba maternă, căile prin care a trebuit să treacă ca să-și recupereze locul ei de valoare și să fie respectată, nu suntem indiferenți și continuăm s-o promovăm chiar dacă ne aflăm departe de casă. Probabil, noi, cei plecați din Republica Moldova, înțelegem mai mult valoarea limbii materne și, nu în zădar, depunem eforturi pentru transmiterea bogăției limbii române urmașilor noștri”, a afirmat Lilia Bicec, fondatoarea Asociației „Moldbrixia”.

Participarea Asociației „Moldbrixia” la sărbătoarea dedicată Zilei Internaționale a Limbii Materne din orașul Brescia a fost o mare onoare pentru conaționalii noștri care au avut posibilitatea să povestească despre istoria limbii române și inestimabilele noastre tradiții. Iar pentru a da un aspect deosebit sărbătorii și a aduce un elogiu limbii române, Amelia Arseni și Ana Maria Busuioc au recitat poezii în limba maternă. De asemenea, la sărbătoare au participat membrii formației „Dorule” - Ion Zaporojanu, Ion Gârlă și Petru Cojocaru, iar moldovencele Angela Ciobanu, Ana Arseni, Ana Rotaru, Tatiana Zubcu, Cristina Buclis, Ana Maria Busuioc au încins o horă moldovenească, prezentând dansul și portul nostru național.

Un moment important din cadrul evenimentului l-a constituit lansarea cursului de predare a limbii române, lucru posibil datorită suportului oferit către Alessandra Spreafico, care s-a oferit să pună la dispoziție localul pentru desfășurarea cursului.

Totodată, reprezentanții comunității moldovenilor din Brescia au participat și la un atelier de confecționare a mărțișoarelor, prezentând publicului tehnici legate de meșteșugul acestui mic accesoriu care vestește sosirea primăverii. Oaspeților  străini prezenți la eveniment le-au fost dăruite mărțișoare, explicându-li-se sensul culorilor: alb - puritate și roșu – dragoste, iar pentru a oferi mai multă amploare obiceiului de 1 martie le-a fost relatată legenda mărțișorului.