Alimentația în grădinițele și școlile din Saint-Etienne (Franța). Idei practice pentru R. Moldova
Suntem ceea ce mâncăm, iar felul cum ne alimentăm ar trebui să fie educat de la vârste fragede, și chiar din primele luni de viață. Părinții sunt cei care au o responsabilitate majoră în a-i obișnui pe copii cu gustul autentic al produselor alimentare, oferindu-le copiilor o diversitate de alimente și Atenție! cel mai important – gătite acasă din produse brute, nu transformate sau procesate.
Apoi, educația copiilor pentru gustul autentic al produselor alimentare îi revine școlii, autorităților din domeniul alimentației publice. Cantinele școlare au obligația să asigure o alimentație echilibrată, sănătoasă, fără riscuri pentru sănătatea copiilor.
Franța acordă atenție deosebită alimentației copiilor în instituțiile de învățământ: fie că este vorba despre grădinițe, școli, licee. Iar obligațiunile și responsabilitățile asumate la nivel local și național sunt la fel bine delimitate. Responsabil de alimentația copiilor în grădinițe și clasele primare este primăria, la ciclul gimnazial este departamentul, iar la liceu – regiunea.
În acest articol prezentăm cum trebuie schimbate lucrurile și în R. Moldova, pentru că și copiii noștri merită să aibă acces la o alimentație sigură, sănătoasă în cantinele școlare. E nevoie de voință politică în promovarea unor reforme curajoase în societate. Și de multă, foarte multă comunicare.
Articolul integral îl găsiți în link-ul de mai jos: