Echipa Biroului relații cu diaspora, în dialog cu Lilia Ipati, pedagog stabilită în Austria

Reprezentanta comunității ortodoxe din Landul Carintia, din Austria, Lilia Ipati a vizitat Biroul relații cu diaspora. Conaționala a împărtășit din experiența celor 20 de ani, petrecuți departe de Republica Moldova.

Lilia Ipati s-a referit la eficiența Programului de formare continuă pentru profesorii din Centrele Educaționale ale Diasporei, organizat anual de către Biroul relații cu diaspora în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova.

Un alt subiect abordat a fost Programul Guvernamental „Diasporă Origini Reveniri”, de care au beneficiat și copiii Liliei Ipati, fiind profund impresionați de calitatea timpului petrecut în Republica Moldova și exploarând cultura și tradițiile autohtone.

În aceiași ordine de idei, invitata s-a referit la importanța conexiunii dintre cetățenii de peste hotare și copiii acestora, cu țara de origini. Pornind de la acest deziderat, Lilia Ipati a depus un proiect cultural, pe care îl va implementa în scurt timp, în orașul Klagenfurt, cu suportul Programului „Diaspora Engagement Hub”.

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora i-a mulțumit Liliei Ipati pentru frumoasa colaborare și pentru participarea la evenimentele organizate de echipa Biroului, dar și pentru implicarea în acțiuni sociale, destinatarii cărora sunt copii din familii vulnerabile din Moldova.

În contextul implementării proiectului depus de Lilia Ipati, Nadejda Zubco s-a interesat despre nivelul de dificultate și impedimentele întâmpinate de către beneficiară, la scrierea și depunerea dosarului pentru concurs. Șefa BRD a specificat faptul că, doar comunicând și analizând practicile trăite de conaționalii antrenați direct, în procedura de obținere a grantului, putem îmbunătăți calitatea programului „Diaspora Engagement Hub”.

Îi mulțumim Liliei Ipati pentru deschidere și dialog, dorindu-i mult succes în realizarea scopurilor scontate.