Dorina Baltag, fondatoarea fundației „Noroc Olanda”, în vizită la Biroul relații cu diaspora

Dorina Baltag, doctor în științe politice, fondatoarea fundației „Noroc Olanda”, a fost oaspetele Biroului relații cu diaspora, împărtășind cu echipa BRD experiența trăită în cadrul Inițiativei Migration EU eExpertise (MIEUX+). Pe parcursul unui an, cercetătoarea, alături de Eugen Burdelnîi, doctor în științe politice, au oferit expertiză și susținere Biroului relații cu diaspora pentru elaborarea conceptului unui nou document de politici publice pentru diasporă. În procesul de muncă, experții au analizat date importante ce țin de dezvoltarea domeniului Diasporă, Migrație și Dezvoltare, facilitând câteva ateliere de lucru, consultări la care au participat atât angajați ai BRD, cât și funcționari din cadrul autorităților publice centrale, partenerilor de dezvoltare, persoane active din diasporă, dar și societatea civilă cu implicații în domeniul DMD.

În cadrul întrevederii, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora a mulțumit pentru suportul oferit și pentru efortul depus în cadrul proiectului. În aceeași ordine de idei, șefa BRD și-a exprimat recunoștința pentru implicarea diasporei înalt calificate în acțiuni de consultanță pentru instituțiile din Republica Moldova, subliniind importanța  transferului de cunoștințe și expertiză din partea conaționalilor de peste hotare pentru țara de origine.

Menționăm că Dorina Baltag deține 12 ani de experiență profesională acumulată la universități din Olanda și Marea Britanie, unde a predat cursuri de studii europene, relații internaționale, diplomație și alte cursuri de politică externă a UE. În prezent este cercetător invitat la Institutul pentru diplomație și guvernanță internațională de la Universitatea Loughborough (campusul Londra), unde a primit Premiul de excelență 100 pentru doctorat. În ceea ce privește acordarea de expertiză pentru Biroul relații cu diaspora, Dorina Baltag, pe lângă Inițiativa Migration EU eExpertise (MIEUX+), este implicată în proiectul „Pilotarea schemelor de mobilizare a diasporei” implementat cu suportul Laboratorului de Dezvoltare a Capacității EUDiF (Platforma Globală a UE pentru Diasporă), care este implementată de ICMPD și finanțat de Uniunea Europeană.