Cea de 9-a ediție a Convenției Moldo-Americane, desfășurată la Chicago, Illinois, SUA

Peste 300 de persoane din SUA și Canada au participat în acest an, la cea de-a 9-a ediție a Convenției Moldo-Americane (Moldovan-American Convention - MAC) cu genericul „Mândru să fiu din Moldova”, care s-a desfășurat la Chicago, IL, SUA.

Ediția curentă a beneficiat parțial de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului de granturi tematice Diaspora Engagement Hub (DEH), implementat de Biroul relații cu diaspora (BRD).

Evenimentul a întrunit, de asemenea, oaspeți de rang înalt atât din Republica Moldova, cât și din SUA, și anume, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul culturii, Sergiu Prodan, congresmanul Mike Lawler (NY) și senatorul Dick Durbin (IL), asistentul administrator pentru Biroul Europa și Eurasia, USAID, Erin E. McKee, directorul Centrului de Antreprenoriat pe lângă Camera Internațională de Comerț, Gabriel Petrus, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora și ai misiunii USAID din Republica Moldova.

MAC9 a servit un bun prilej pentru delegația din țara noastră de a discuta cu membrii diasporei despre mecanismele și instrumentele pe care le oferă Guvernul pentru angajarea diasporei în procesul de transformare a Republicii Moldova, cât și despre oportunitățile de investiții în țara noastră.

Prezentă la Convenție, șefa adjunctă a BRD, Violina Donu, a vorbit despre  implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de baștină din Republica Moldova, făcând referință la Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. În context, Violina Donu a remarcat interesul și deschiderea diasporei din SUA de a-și realiza ideile prin intermediul granturilor oferite de BRD. În anul curent, în cadrul Programului „DAR 1+3” este planificată implementarea a 3 proiecte cu  implicarea diasporei din SUA. Astfel, primăria orașului Cimișlia intenționează să implementeze în comun cu cetățenii noștri de pe continentul american, proiectul „Să investim în confortul copiilor noștri” prin intermediul căruia vor fi achiziționate 110 paturi pentru copiii din 5 grădinițe din localitate, primăria satului Chiștelnița, r. Telenești va dota cu mobilier casa de cultură din sat, iar primăria orașului Nisporeni va realiza proiectul „Poduri ce ne leagă” care constă în construcția unei porțiuni de drum spre instituțiile publice, reparația podețurilor, cât și amenajarea a două parcări pentru autobuze și autoturisme.

Un alt program despre care a vorbit reprezentanta BRD este Diaspora Engagement Hub (DEH), program de granturi prin care este valorificat potențialul  diasporei, facilitând transferul de cunoștințe și expertiză. În anul 2023 vor primi finanțare 4 proiecte depuse de reprezentanți ai diasporei din SUA și Canada.

„Vreau să felicit organizatorii și pe fiecare în parte pentru că sunteți o comunitate minunată, foarte deschisă și prietenoasă, de aceea am dori să vă vedem cât mai aproape de BRD și cât mai implicați în proiectele și programele noastre. Vă mulțumim pentru efortul Dvs. de a contribui acasă”, a conchis Violina Donu.

Precizăm că Convenția Moldo-Americană este un eveniment non-guvernamental, non-profit, inițiativa organizării evenimentului aparținând Asociației „Moldova AID” din SUA.